Sessie Quantumeducatie tijdens FYSICA 2015 op 10 april

  Ingrid Breymann
  Door Ingrid Breymann
  Sessie Quantumeducatie tijdens FYSICA 2015 op 10 april

  Sessie Quantumeducatie tijdens FYSICA 2015

   

  Quantumfysica is een nieuw onderwerp in het examenprogramma natuurkunde. Het is een lastig vak, want het is abstract en moeilijk voorstelbaar voor leerlingen. Tijdens FYSICA 2015 op 10 april op de TU/e, wordt er speciaal voor docenten een sessie over Quantumfysica in het voortgezet onderwijs georganiseerd.

  FYSICA is het jaarlijkse natuurkundecongres van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Er zijn lezingen over allerhande spannende natuurkundige onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan Erik Verlinde (UvA) over een nieuwe zwaartekrachttheorie, Jan Anton Koster (RUG) over de Nobelprijs van 2014 en Marileen Dogterom (TUD) over biofysica op molecuulniveau.

  Quantumfysica in Duitsland en België

  Tijdens de middagsessie over Quantumeducatie komen sprekers uit België en Duitsland vertellen over quantumonderwijs in hun land. Hoe pakt men het in die landen aan en wat kunnen Nederlandse docenten hiervan leren. In België is men ongeveer in dezelfde fase als NL wat betreft het invoeren van quantumfysica in het voortgezet onderwijs. In de betreffende Duitse deelstaat heeft men al zo'n 15 jaar ervaring met quantumfysica in het onderwijsprogramma van het vo.

  Presentatie leskisten met quantumproeven

  Bovendien zullen 3 gloednieuwe leskisten met quantumproeven worden gepresenteerd. De leskisten zijn ontwikkeld op diverse universiteiten - o.a. de Unviersiteit Twente - en bieden docenten de mogelijkheid om de complexe quantumfysica voor leerlingen aan de hand van experimenten duidelijk te maken.

  Spectaculair avondprogramma

  Het avondprogramma wordt een spektakel voor oog- en oor. Er zal onder meer een concert worden opgevoerd door Teslaspoel en universiteitsorgel.

  Graag nodigen we docenten natuurkunde uit om FYSICA 2015 bij te wonen. FYSICA 2015 is gevalideerd door Registerleraar.nl. Dat betekent dat FYSICA 2015 officieel is gecertificeerd als nascholing en dat docenten FYSICA 2015 kunnen opvoeren als nascholingsuren.

  Wanneer:       vrijdag 10 april 2015 van 9:30 tot 21:00 uur
  Waar:              TU Eindhoven
  Kosten:            € 42,50 voor NNV-leden; € 85 voor niet-leden
  Aanmelden:    www.fysica.nl