Universiteit Twente gaat technasiumdocenten opleiden

  Bèta Steunpunt Oost
  Door Bèta Steunpunt Oost
  Universiteit Twente gaat technasiumdocenten opleiden

  Universiteit Twente gaat technasiumdocenten opleiden


  De Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven en Technische Universiteit Delft gaan eerstegraads docenten opleiden voor het technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen.

  Dit doen de technische universiteiten in samenwerking met Stichting Technasium. Jan van der Meij, directeur van de lerarenopleidingen van de UT: “We zijn heel blij met deze samenwerking. De opleiding leidt academische geschoolde ontwerpers op tot docent in het voorgezet onderwijs. Deze docenten zijn een enorme aanwinst bij het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) en NLT (Natuur, Leven en Technologie). Doordat ze hun O&O bevoegdheid combineren met een ander bètavak zijn ze bovendien breed inzetbaar in de school.”

  Op 22 september 2016 zette Tini Hooymans, bestuursvoorzitter van Stichting Technasium, de laatste handtekening in bijzijn van Jan van der Meij.

  Aankomend O&O-docenten halen hun O&O-bevoegdheid via de track Ontwerpen van de 4TU-master Science Education & Communication. Het betreft een opleiding waarin een tweedegraads bevoegdheid wiskunde, natuurkunde, scheikunde of informatica wordt gecombineerd met een eerstegraads bevoegdheid Onderzoek & Ontwerpen. Door de combinatie zijn de docenten breed inzetbaar in het voortgezet onderwijs. Ze mogen het vak wiskunde, natuurkunde, scheikunde of informatica geven in het vmbo en de onderbouw havo/vwo en O&O in zowel de onderbouw als de bovenbouw havo/vwo.

  Technasium

  Het technasium is een onderwijsformule voor havo en vwo. Tijdens het examenvak O&O gaan leerlingen aan de slag met actuele, bètatechnische vraagstukken van echte opdrachtgevers. Op deze manier maken ze al vroeg kennis met de veelzijdigheid en aantrekkelijkheid van beroepen, bedrijven en vervolgopleidingen. Het technasium streeft naar een verbeterde instroom naar en een bewustere keuze voor bètatechnische opleidingen in het hoger onderwijs en wil de belangstelling voor bètatechnische beroepen vergroten.

  In de track Ontwerpen volgen de studenten een deel van hun opleiding modules van Stichting Technasium en doen ze hun eindstage bij het vak O&O op een technasium. In de lerarenopleiding staat het (leren) coachen van leerlingen centraal.