Aanmelden
Mijn Beta Oost

NLT module Lijmen en Hechting

NLT module Lijmen en Hechting

Eigenaar: Marian Kienhuis

Groepsleden: 11

Omschrijving:

NLT module Lijmen en Hechting

Over het gebruik van lijm en het ontwerpen van lijmverbindingen

 

Lijmen en Hechting is een echte onderzoeksmodule, waarin leerlingen aan de hand van chemische en fysische eigenschappen van lijm en de te verlijmen materialen leren nadenken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verwerking van materialen. Het uiteindelijke resultaat is het ontwerpen en realiseren van een brug bestaande uit ijscostokjes en zelfgemaakte lijm en het bepalen van de sterkte van de constructie. 

De toepassing van lijm in de natuur is een heel normaal verschijnsel en sinds de Griekse oudheid ook door mensen gekopieerd. Waarschijnlijk omdat het al zo oud (en makkelijk) is leren wij hoe onze kinderen het moeten gebruiken in groep 0 en 1 en besteden wij er, in hun verdere schoolcarrière, verder geen aandacht meer aan. Iedereen kan tenslotte een klodder lijm tussen twee materialen smeren en het tegen elkaar aandrukken, maar is dit wel terecht?

Iets meer kennis zou wel op zijn plaats zijn want tegenwoordig lijmen wij bijna van alles aan elkaar, zoals; mobiele telefoons, huizen, auto’s, vliegtuigen en zelfs mensen (tijdens of na een operatie). Lijmen en Hechten is een echte wetenschap die door velen wordt toegepast en in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden. In deze module leren de leerlingen aan de hand van opdrachten nadenken over de verschillende aspecten van het lijmproces en passen zij veel aspecten uit de scheikunde en natuurkunde toe.

Het bijzondere van deze module is dat de leerlingen aan de hand van vragen zelf met het kennis gaan verzamelen. Alle benodigde informatie hiervoor staat in een uitgebreide website die op verschillende manieren doorzocht kan en moet worden (zie onder het kopje website). Controle, en eventuele bijsturing, van het proces kan door de begeleidende docent gedaan worden aan de hand van de antwoordenbladen (ook in ELO-vorm) en presentaties die de leerlingen moeten maken. Daarnaast kan de module een ideale opstap zijn voor profielwerkstukken over materiaaleigenschappen, constructies en coatings.

Welke vakken?

Deze module is een integratie van Scheikunde en Natuurkunde.

Voor welke leerlingen?
Vanwege de benodigde voorkennis over chemische bindingen is deze module geschikt voor HAVO (en VWO) leerlingen vanaf 2e helft 4e klas.

Ook voor VWO
Een aantal scholen gebruikt de module ook op het VWO. Extra materialen, tips voor het indelen van de activiteiten in de lessen en aangepaste toetsing zijn in deze samenwerkgroep te vinden. Als u de module uitvoert kunt u een via een account op www.beta-oost.nl toegang aanvragen.

Wat zijn de activiteiten van de leerlingen?

  • Lijmverbindingen onderzoeken
  • Onderzoek naar hechting aan oppervlakken
  • Constructieleer
  • Zelf lijm maken
  • Onderzoek naar fysische grootheden van lijm en het maken van een productblad
  • Metingen verrichten aan lijmverbindingen
  • Ontwerpen en bouwen van een brug

 

Stand van zaken certificering:

De module is gecertificeerd (2013-032-HI) en bestemd voor de HAVO in domein I.

Deze module is ontwikkeld door:

  • Bataafs Lyceum, B.Hams, H.Buma, R.Buter, H.Vermaat, te Hengelo
  • Het Noordik, T.Visser, A.Hoogwijk, te Almelo
  • Hechtingsinstituut, J. Poulis te Delft

Meer informatie is te vinden op

Over NLT: http://betavak-nlt.nl
Over de module Lijmen en hechting: Module informatie lijmen en hechting, downloadpagina

Voor leerlingen is er www.vaklokaal-nlt.nl, kijk onder modules, HAVO, Lijmen en Hechting.

De lijmwebsite is te vinden via de link bij het kopje website.

Informatie

Algemene vragen over de module, ondersteuning of behoefte aan nascholing kunt u stellen aan Bèta Steunpunt Oost, Saxion, nlt@beta-oost.nl

 

Korte omschrijving: Samenwerkgroep voor gebruikers en experts van de module Lijmen en Hechting
Onderwerpen (Scheidt meerdere onderwerpen van elkaar doormiddel van een komma):