Op deze pagina vindt u informatie over het vak onderzoek & ontwerpen. U kunt bij het steunpunt terecht:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de contactpersonen (zie knopje "contactgegevens" rechts).
Onderzoek en Ontwerpen (O&O) is een centraal vak in het technasium, een onderwijsstroom voor vwo en havo.
De technasiumscholen in Overijssel zijn:
Het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) kan ook worden aangeboden als profielkeuzevak in de profielen NT en NG, of desgewenst in het vrije deel van elk van de profielen. Het vak omvat een studielast van 320 uur in het havo en 440 uur in het vwo en wordt afgesloten met een afsluitende opdracht, de meesterproef. De meesterproef is een ontwerp- of onderzoeksopdracht die wordt uitgevoerd voor een opdrachtgever met behulp van een expertbegeleider uit het hoger onderwijs.
Een docentontwikkelteam (DOT) bestaat uit docenten van hetzelfde vak of van aan elkaar verwante vakken, die gezamenlijk werken aan de vernieuwing of verbetering van hun onderwijs. De deelnemers komen gedurende een schooljaar maandelijks bij elkaar.
Vanuit de Universiteit Twente wordt een trekker voor elke DOT geleverd. Naast de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het DOT kunnen zij vakinhoudelijke experts en andere deskundigen inschakelen als dat relevant is. Curriculumvernieuwing, professionalisering van docenten en aandacht voor schoolontwikkeling gaan op deze manier hand in hand.
Marieke Rinket trekt de DOT Onderzoek & Ontwerpen, volg de link voor aanvullende informatie. De data vindt u in de agenda op deze site. Een overzicht over alle DOTs van ELAN vindt u hier.
Sinds 2010/2011 kunnen studenten al tijdens hun opleiding het certificaat van het vak O&O behalen. Het studieprogramma is parallel vormgegeven aan de verplichte nascholing van bètadocenten die het vak O&O op het technasium (willen gaan) verzorgen. Tegelijk wordt ook een O&O-stage doorlopen. Het studieprogramma leidt tot 5 ECTS studiepunten en een O&O-certificaat dat geaccordeerd is door de Stichting Technasium.
Deze pilot wordt uitgevoerd door de 3 TU en de RUG in samenwerking met de Stichting Technasium en is toegankelijk voor studenten in opleiding voor de bevoegdheden wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica, zowel bovenbouw (master) als onderbouw (educatieve minor).
Coördinatie van de pilot is in handen van Marieke Rinket, e-mail: m.rinket@utwente.nl.
Inhoudelijk aanspreekpunt voor de UT is Jan van der Veen, e-mail: j.t.vanderveen@utwente.nl.
De meesterproef vormt het sluitstuk van het vak onderzoeken & ontwerpen binnen het technasium. Hierin wordt de brug geslagen naar het Hoger Onderwijs. De meesterproef heeft een omvang van 120 slu (studielasturen). Het Hoger Onderwijs kan vanuit twee posities werken: als expertbegeleider en als opdrachtgever.
De opdrachtgever helpt in de voorbereidingsfase bij het formuleren van de opdracht en bij een plan van aanpak voor de uitvoeringsfase.
De expertbegeleider ondersteunt de leerlingen bij:
Opdrachtgeven en experbegeleider zijn gecommitteerd bij de beoordeling van de meesterproef. Het bijzondere aan deze begeleiding is dat de leerling al vroegtijdig een inkijk krijgt in het hoger onderwijs, waardoor de drempel naar het Hoger Onderwijs mogelijk lager wordt.
Leerlingen van de Overijsselse technasia kunnen voor expertbegeleiding terecht bij Saxion en bij de Universiteit Twente.
Contactpersonen:
Meesterproef Saxion: Sylvia Stegeman. Voor meer informatie zie de website.
Meesterproef Universiteit Twente: voor aanvragen expertbegeleiding meesterproeven UT klik hier.
Landelijke website http://www.technasium.nl.
Marieke Rinket (Universiteit Twente), m.rinket@utwente.nl.
Silvia Stegeman, s.stegeman@saxion.nl.
Contact algemeen
info@beta-oost.nl
Saxion
a.vanbasten@saxion.nl
Universiteit Twente
nienkehuitink-pre-u@utwente.nl
Windesheim
moh.schrijnemaekers@windesheim.nl