Op deze pagina vindt u informatie over het vak scheikunde. U kunt bij het steunpunt terecht:
Het examenprogramma en de syllabus kunt u vinden op www.examenblad.nl/.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de contactpersonen (zie knopje "contactgegevens" rechts).
Algemene informatie over scheikunde vindt u op de landelijke website van nieuwe scheikunde. Daar staan ook ontwikkelde modules voor Nieuwe Scheikunde.
Op www.scheikundeinbedrijf.nl staan modules die ontwikkeld zijn met steun van de VNCI.
Door het scheikunde DOT zijn de afgelopen jaren diverse modules herontworpen en in de klas gebruikt. De volgende modules zijn beschikbaar:
Dit docentontwikkelteam (DOT) bestaat uit scheikunde docenten, die gezamenlijk werken aan het zicht krijgen op en invoeren van het nieuwe context-concept examenprogramma wat in 2013 in de vierde klassen havo en vwo wordt ingevoerd. De deelnemers komen gedurende een schooljaar maandelijks bij elkaar.
Vanuit de Universiteit Twente zijn Fer Coenders en Wil Gradussen voor deze DOT verantwoordelijk. Naast de zorg voor het reilen en zeilen van dit DOT kunnen zij vakinhoudelijke experts en andere deskundigen inschakelen als dat relevant is. Curriculumvernieuwing, professionalisering van docenten en aandacht voor schoolontwikkeling gaan op deze manier hand in hand.
In het schooljaar 2013-2014 zullen twee thema’s aan de orde komen: zuren en basen, en duurzaamheid. Tijdens de eerste bijeenkomst bespreken de deelnemers op hoofdlijnen de gang van zaken. Tijdens de volgende bijenkomsten wordt, gebruik makend van ervaringen van de deelnemers en van materialen en expertise van elders, in een cyclisch proces context-concept leermateriaal geschikt gemaakt om in de klas te gebruiken. De discussies tijdens de bijeenkomsten blijken erg leerzaam en bereiden voor op het gebruik in de klas. Het in kaart brengen van de leerprocessen van de leerlingen, en passende manieren van tussentijdse en eind- toetsing, krijgen ook de nodige aandacht. Dit materiaal wordt vervolgens in de les gebruikt, en de leeropbrengsten worden gemeten. Een cyclus wordt afgesloten met het bespreken van de ervaringen en de sterke en zwakke punten uit het materiaal, en met het eventueel aanpassen ervan voor gebruik in komende jaren.
Volg de link voor aanvullende informatie over de beschrijving van en de invulling van dit DOT. De data vindt u in de agenda op deze site. Een overzicht over alle DOTs van ELAN vindt u hier.
Masterclasses (inhoudelijke cursussen) voor scheikundedocenten rondom enkele thema’s zullen georganiseerd worden. Deze vindt u in de agenda op deze website.
Dat is waar scheikunde grotendeels uit bestaat, naast alle berekeningen die we bij Scheikunde uitvoeren willen we natuurlijk ook de praktische uitvoering zien! Dit doen we bij de Masterclasses van Twente Academy aan de Universiteit Twente. Bij Lab on a chip, Nanochemie en Supergeleiding komen de verschillende scheikundige aspecten uitgebreid aan bod en kunnen leerlingen alles leren van wat er bij wetenschappelijk onderwijs allemaal aan bod komt. Geef je leerlingen op via www.twenteacademy.nl/masterclasses
Om wetenschap aan de man te brengen en jong en oud te enthousiasmeren is er Science on Tour. Gezien op RTV Oost, De Wereld Draait Door, Zwarte Cross maar ook op evenementen als de Week van Techniek in Apeldoorn en het Open Huis van de Universiteit Twente. Science on Tour is een verzameling kijk- en doe-experimenten gebaseerd op intrigerende natuur- en scheikundige verschijnselen. Meer informatie? Kijk op https://www.twenteacademy.nl/docenten/assisteren/science-on-tour/landing/
Het Twente Academy Leerlingenlab is een speciaal laboratorium voor leerlingen op de Universiteit Twente waar een docent met zijn/haar klas verschillende practica kan uitvoeren.
In het Leerlingenlab kunnen vwo-leerlingen experimenten uitvoeren die op school niet mogelijk zijn, omdat de benodigde apparatuur bijvoorbeeld niet aanwezig is. Het is als het ware een verlengstuk van de practicumzalen op school. Hierdoor krijgen leerlingen een beter beeld van hedendaagse onderzoeksmethoden en technieken.
Zie www.twenteacademy.nl/leerlingenlab voor informatie of klik hier voor de beschikbare scheikunde practica. Voor meer informatie over het leerlingenlab, wensen en/of ideeën of om zich aan te melden kunt u contact opnemen met Rianne Wanders, mailto:r.r.wanders@utwente.nl of 06-13489756.
Voor de leerlingen die moeite hebben met de scheikundige lesstof op school is er de Online Leeromgeving, die duizenden animaties bevat om de leerstof te verduidelijken. De animaties zijn ook zeer geschikt om in de les te gebruiken als visuele ondersteuning van de uitleg. Maak een gratis account aan op www.olo.twenteacademy.nl/
Wil Gradussen, w.j.gradussen@utwente.nl
Fer Coenders, fer.coenders@utwente.nl, tel: 053-4893081
Contact algemeen
info@beta-oost.nl
Saxion
a.vanbasten@saxion.nl
Universiteit Twente
nienkehuitink-pre-u@utwente.nl
Windesheim
moh.schrijnemaekers@windesheim.nl