Biologie is in ontwikkeling. Door de invoering van het nieuwe examenprogramma in de bovenbouw havo-vwo is er voor docenten weer veel te ontdekken. Nieuwe didactiek, nieuwe inhoud, nieuwe mogelijkheden.
Het Beta Steunpunt Oost geeft ondersteuning bij de invoering van de nieuwe programma's. Door nascholing, onderlinge contacten, conferenties, publicatie van lesmateriaal en netwerkbijeenkomsten.
Het docentontwikkelteam biologie in Twente is één van de eerste groepen in Nederland die zich op deze manier heeft voorbereid op de nieuwe vakinhoud en concept-context didactiek.
Meer informatie op de pagina's voor lesmaterialen, scholingsmogelijkheden (docentontwikkelteams) en activiteiten met leerlingen.
Op verschillende websites is te vinden hoe het (examen)programma voor het vak biologie er uit ziet
In het schooljaar 2013-2014 is het nieuwe examenprogramma biologie havo en vwo (bovenbouw) van start gegaan. Scholen hebben het PTA aangepast, nieuwe methoden gekozen of gebruiken vrij verkrijgbaar lesmateriaal. Een nieuwe aanpak met concept-context didactiek vraagt veel van de docenten.
Ter voorbereiding daarop is bij de Universiteit Twente in het seizoen 2011-2012 al een scholingsprogramma gestart in de vorm van een docentontwikkelteam. Dit team zal ook in het seizoen 2013-2014 draaien en steekt in op de ontwikkeling van actuele wetenschappelijke contexten.
De DOT ontwikkelt ook lesmateraal, zoals een kleine module over evolutie en genetica bij guppen.
Evolutie aan het werk - aan het werk met evolutie Binnen de DOT Biologie- in concept en context (Universiteit Twente) is door A.W. Cuiper een korte module ontwikkeld rond veldonderzoek aan populaties guppen. Deze module is bestemd voor de bovenbouw VWO en neemt ongeveer 3 tot 5 lessen in beslag. Het materiaal is bedoeld om concepten op verschillende organisatieniveau's te integreren en is o.a. geschikt als oefening bij de regel van Hardy-Weinberg. |
|
Materialen zijn hier op te halen (alle materialen alleen met een account) |
Ter voorbereiding op het nieuwe programma biologie in de bovenbouw havo / vwo wordt door Beta Steunpunt Oost aan docenten biologie de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een docentontwikkelteam (DOT): Werken aan contexten. Deze DOT zal u in contact brengen met actuele ontwikkelingen in het biomedische onderzoek, zoals dat onder meer aan Universiteit Twente plaatsheeft. Vanuit deze voorbeelden uit de onderzoekspraktijk worden contexten ontwikkeld om de inhoud van de nieuwe biologie in een lesprogramma te gieten. Bij dit team wordt gebruik gemaakt van de in onze regio aanwezige ervaring met context-concept didactiek vanuit de Biologie Ontwikkel Scholen.
In de afgelopen drie seizoenen heeft de DOT gefunctioneerd. In het afgelopen seizoen is gewerkt aan lesmateriaal rond Stamcellen en Topochip. Dit wordt binnenkort beschikbaar als testmateriaal.
__________________________________________________________________
DOT leider is dr. Jan Jaap Wietsma - Universiteit Twente / Beta Steunpunt Oost en docent Greijdanus Zwolle.
Wilt u graag aanvullende informatie? Stel uw vragen via de mail: j.j.wietsma@utwente.nl.
_______________________________________________________________________________________
Voor docententeams (multidisciplinair, doorlopende leerlijn) is Getting Practical een interessante scholing om zicht te krijgen op het aanbieden van praktisch werk. Deze cursus komt het best tot zijn recht in drie sessies op school. Meer informatie op de site van getting practical.
In samenwerking met de NVON is een cursus georganiseerd over de invoering van de nieuwe betaprogramma's. Deze cursus kan op verzoek nogmaals worden aangeboden.
In het seizoen 2014-2015 is een cursus Toetsing bij concept-context onderwijs gegeven. Op verzoek kan deze cursus ook binnen de DOT gegeven worden.
Ook netwerkbijeenkomsten zijn opgezet in samenwerking met NVON. Een of twee bijeenkomsten in het nieuwe seizoen worden voorzien om de eerste ervaringen met het nieuwe programma uit te wisselen. Suggesties hiervoor graag mailen.
We zullen in de komende tijd meer scholingsmogelijkheden en netwerkactiviteiten vanuit Windesheim, Saxion en UT toevoegen.
De Life Science opleidingen* van Saxion bieden de mogelijkheid om met de klas naar het lab te komen. Leerlingen uit 4/5 havo en 5/6 vwo maken kennis met de HBO Life Science wereld tijdens een practicum scheikunde, biologie of NLT. Dit kan zowel in Deventer als Enschede.
Hieronder enkele voorbeelden van een practicum biologie. Natuurlijk is er in overleg van alles mogelijk wat betreft de invulling van een practicum.
Erfelijkheid: |
- Isolatie DNA uit diverse materialen; |
Biotechnologie: |
- Onderzoek aan levensmiddelen (koolhydraten, eiwitten, vetten, bacteriën); |
Mens en gezondheid: |
- Onderzoek aan bloed en urine (bloedgroepen, anemie, diabetes, bloedcellen) |
Micro-organismen: |
- Onderzoek aan micro-organismen (kleuren, kweken van bacteriën); |
Contactpersoon Saxion Enschede: Hettie van der Aa; h.a.vanderaa@saxion.nl; 053 – 487 1983.
Contactpersoon Saxion Deventer: Rolinda Dijkhof, j.j.g.dijkhof@saxion.nl, 0570 – 60 3655.
* Life Science opleidingen:
Nieuwsgierige vwo-scholieren kunnen bij Twente Academy, het pre-univeristy van de Universiteit Twente, Masterclasses volgen. In een Masterclass verdiepen leerlingen zich in verscheidene thema’s, zoals onderzoek doen naar Tumoren, Operatiekamers en het biomedische metingen aan het menselijk lichaam. Meer informatie op www.twenteacademy.nl/masterclasses
Daarnaast organiseert Twente Academy speciaal voor vwo leerlingen met een Natuur-profiel het MediCamp. Op het kamp gaan de leerlingen op een ontdekkingsreis in het menselijk lichaam. Ze nemen een kijkje bij Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde op de UT en krijgen een beeld van het leven als student! Check www.twenteacademy.nl/medicamp voor meer informatie.
Voor de leerlingen die moeite hebben met de biologie stof op school is er de Online Leeromgeving, die duizenden animaties bevat om de leerstof te verduidelijken. De animaties zijn ook zeer geschikt om in de les te gebruiken als visuele ondersteuning van de uitleg. Maak een gratis account aan op www.olo.twenteacademy.nl/
Het Twente Academy Leerlingenlab is een speciaal laboratorium voor leerlingen op de Universiteit Twente waar een docent met zijn/haar klas verschillende practica kan uitvoeren.
In het Leerlingenlab kunnen vwo-leerlingen experimenten uitvoeren die op school niet mogelijk zijn, omdat de benodigde apparatuur bijvoorbeeld niet aanwezig is. Het is als het ware een verlengstuk van de practicumzalen op school. Hierdoor krijgen leerlingen een beter beeld van hedendaagse onderzoeksmethoden en technieken.
Zie www.twenteacademy.nl/leerlingenlab voor informatie of klik hier voor de beschikbare biologie practica. Voor meer informatie over het leerlingenlab, wensen en/of ideeën of om zich aan te melden kunt u contact opnemen met Rianne Wanders, r.r.wanders@utwente.nl of 06-13489756.
Voor vragen rond Biologie kunt u contact opnemen met
dr. Jan Jaap Wietsma (Universiteit Twente), j.j.wietsma@utwente.nl
drs. Huub Schoot (Windesheim), h.w.schoot@windesheim.nl
Contact algemeen
info@beta-oost.nl
Saxion
a.vanbasten@saxion.nl
Universiteit Twente
nienkehuitink-pre-u@utwente.nl
Windesheim
moh.schrijnemaekers@windesheim.nl