Nieuwsbrief oktober 2014: Revisie

Laatst bijgewerkt door Bèta Steunpunt Oost

bannerNIEUWSBRIEF OKTOBER 2014

Beste lezer,

Graag presenteren we u de oktober-nieuwsbrief van Bèta Steunpunt Oost.

Klik hier om de nieuwsbrief in pdf te downloaden.

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar. We blikken terug op o.a. het Open Huis bij Saxion en de UT, de Audit en de promotie van Nico Rutten. En we kijken vooruit naar interessante bijeenkomsten en conferenties waarvoor u zich kunt opgeven.

In het nieuwste UT Nieuws staat een mooi interview met Pieter Boerman, Directeur van Twente Academy: ‘De juiste student op de juiste plek’. Hier kunt u het hele artikel lezen.

We wensen u veel leesplezier,

Met vriendelijke groet,

ook namens de coördinatoren Arjan van Basten en Huub Schoot,
Ingrid Breymann

ACTUEEL
image JET-NET CAREERDAY IN ZWOLLE EN ENSCHEDE - nog plek vrij
In november 2014 vindt de Jet-Net Career Day plaats. Voor de regio Noord bij Hogeschool Windesheim in Zwolle (25 & 26 nov), voor de regio Oost op de Universiteit Twente in Enschede (4 & 5 nov). In Enschede is nog ruimte om deel te nemen in de ochtenden van 4 en 5 november. Lees bericht.
image

NASCHOLING STATISTIEK - INSCHRIJVING SLUIT 15 OKTOBER
In deze nascholingscursus worden docenten bovenbouw havo/vwo vertrouwd gemaakt met het nieuwe Statistiek-examenprogramma per 2015 op dit schooltype. In vier bijeenkomsten nemen we de statistische verwerking van (grote) databestanden voor het onderwijs onder de loep. De eerste bijeenkomst is 30 oktober 2014. De inschrijving sluit 15 oktober 2014. Lees bericht.

image

DOE MEE AAN: BEDRIJVENDOTS STEM TEACHER ACADEMY
In het schooljaar 2014-2015 gaat de landelijke STEM1 Teacher Academy van start. De STEM Teacher Academy komt voort uit de Impuls Leraren Tekortvakken waarmee het tekort aan docenten in de bètavakken (natuurkunde, scheikunde en wiskunde) wordt tegen gegaan. Lees bericht.

image

TECKNIEK MEIDENKAMP
Het Techniek Meidenkamp is een project voor meiden in 4, 5 en 6 VWO met een natuurprofiel. Het kamp is bedoelt om de meiden de mogelijkheden van een technische opleiding te laten zien. Lees bericht.

image

WORKSHOP: BOUW MET LEERLINGEN EEN 3D PRINTER 
Een 3D printer kopen is één, een 3D printer zèlf bouwen is twee. Door zelf een open-source 3D printer te bouwen kent u deze van binnen en buiten. Als er iets niet goed werkt, kunt u hem zelf repareren. U kunt zelf reserveonderdelen printen. U kunt hem uitbreiden en verbeteren. Tijdens deze workshop gaat u een Prusa i3 in elkaar zetten en kunt u deze meenemen naar school. Lees bericht.

image TOETSING IN HET CONCEPT ONDERWIJS
Het Bèta Steunpunt Oost, in samenwerking met de NVON, geeft een serie van drie bijeenkomsten over toetsing in het context concept onderwijs voor natuurkunde, scheikunde en biologie. U kunt zich nu voor deze cursus inschrijven. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 november. Lees bericht.
image LESKOFFER QUANTUMWERELD 
Aan de Universiteit Twente is een leskoffer quantumwereld ontwikkeld, waarmee het dubbelspleetexperiment kan worden uitgevoerd. De koffer is geschikt voor klassikale demonstratie of voor kleine groepen leerlingen om ermee te experimenteren. Docenten uit het voortgezet onderwijs kunnen de koffer lenen. Lees bericht. 
TERUGBLIK
image OPEN HUIS UNIVERSITEIT TWENTE EN SAXION SCIENCE FESTIVAL
Op zaterdag 4 oktober 2014 bezochten ruim 5000 bezoekers het Open Huis van de Universiteit Twente (UT) en het Saxion Science Festival. De evenementen vonden plaats in het kader van het Weekend van de wetenschap. Lees bericht.
image GESLAAGDE AUDIT BETA STEUNPUNT OOST
In juni werd Bèta Steunpunt Oost bezocht en beoordeelt door een audit-commissie van het Platform Bèta Techniek. De commissie kreeg een inblik in de activiteiten die op Saxion, Universiteit Twente en Windesheim met en voor scholen voortgezet onderwijs worden georganiseerd. Lees bericht.
image KICK-OFF BIJEENKOMST BEGELEIDENDE LERAREN 2014-2015
Maandag 22 september vond de kick-off bijeenkomst 2014-2015 van het project ‘Begeleiding Startende Leraren’ plaats. Na een welkomstwoord door Carlien Krist en een introductie van het project door Ingrid Breymann volgden verschillende posterpresentaties. De inspirerende middag werd afgesloten met een hapje en een drankje. Lees bericht. 
image LESGEVEN MET SIMULATIES
Nico Rutten promoveerde vrijdag 29 augustus met zijn onderzoek naar computersimulaties. Hij onderzocht of je met computersimulaties onderzoekend leren goed kan ondersteunen. Lees bericht.
AANKONDIGINGEN
image CONFERENTIE DATATEAMS: ONDERZOEK IN DE SCHOOL
Het ‘Datateam’ project presenteert in samenwerking met de Stichting Carmelcollege, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de VO Raad de tweede editie van de conferentie ‘Onderzoek in de school’ op donderdag 13 november. Lees bericht.
image INSCHRIJVING TALENTVOLLE HAVO LEERLINGEN AAN DE INTERNATIONAL PROJECTWEEK 2 T/M 6 FEBRUARI 2015
Van 2 t/m 6 februari 2015 vindt de International Projectweek van Saxion plaats. Ruim 1000 studenten uit het 1e, 2e en 4e jaar werken samen in teams van 7-8 personen aan praktijkopdrachten van allerlei bedrijven. Lees bericht.
image AANKONDIGING CONFERENTIE TWENTS MEESTERSCHAP
Op woensdag 28 januari 2015 vindt de 7de editie van de conferentie Twents Meesterschap plaats. 
Alle docenten uit het primair- en voortgezet onderwijs, schooldecanen, beleidsmakers, schoolleiders, wetenschappers, studenten en professionals betrokken bij het opleiden van docenten zijn van harte welkom. Lees bericht.


Nieuwsbrief 
Bèta Steunpunt Oost is een gezamenlijke uitgave van Hogescholen Saxion en Windesheim en Universiteit Twente. Aanmelden of afmelden kan door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@beta-oost.nl.
                                     Nieuwsbrief banner onder