Nieuwsbrief augustus 2015: Revisie

Laatst bijgewerkt door Bèta Steunpunt Oost

bannerNIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2015

Graag presenteren we u de nieuwsbrief van Bèta Steunpunt Oost.

Klik hier om de nieuwsbrief in pdf te downloaden.

Na een zonnige zomervakantie staan we klaar met een uitgebreid programma voor het nieuwe schooljaar. Daarom beginnen we deze nieuwsbrief ook met onze regionale agenda. U vindt hieronder cursussen en conferenties die binnenkort van start gaan. Er staat veel te gebeuren, en er is nog plek, wees er gauw bij!

Ook nemen we afscheid van onze collega Huub Schoot. Hij verlaat na 25 jaar de Hogeschool  Windesheim van waaruit hij de activiteiten van Bètasteunpunt Oost voor de regio Zwolle heeft getrokken en gecoördineerd.  We danken hem voor zijn inzet en onze jarenlange samenwerking en wensen hem veel plezier in zijn nieuwe levensfase. Huub wordt opgevolgd door Manon Schrijnemaekers (zie artikel verderop). 

Namens de coördinatoren van Beta Steunpunt Oost,

Ingrid Breymann

AGENDA REGIONAAL
image DOT’s EN PLG’s – MELDT U NOG GAUW AAN (UT)
Wilt u deelnemen aan een docentontwikkelteams (DOT) of een professionele leergemeenschap (PLG) van de Universiteit Twente? Vergeet dan niet uw aanmeldingsformulier op te sturen voor 10 september. Lees bericht.
image OPENING LEGO EDUC. INNOV. STUDIO 2 SEPTEMBER (SAXION)
Saxion viert 2 september a.s. een bijzondere gebeurtenis: De voltooiing van Saxion Stadscampus in Enschede. De ochtend staat in het teken van deze feestelijke opening. Dit is ook de dag dat de Saxion LEGO Education Innovation Studio officieel haar deuren opent. Lees bericht.
image 3DprintEU-EVENT 10 SEPTEMBER (WINDESHEIM)
Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over de nieuwste technieken en mogelijkheden van 3D-printen? Bezoek dan het 3DprintEU-event op donderdag 10 september die mede door Windesheim wordt georganiseerd. Lees bericht.
image BEDRIJVEN DOT WISKUNDE - AANMELDEN VOOR 15 SEPTEMBER (UT)
Wiskunde als wetenschap wordt in een breed scala aan contexten gebruikt om de complexiteit van de maatschappij te beschrijven en te reguleren en heeft daarmee een enorme impact op de maatschappij. Lees bericht. 
image MEESTERPROEFBEGELEIDING - AANMELDING STAAT OPEN (UT)
Op het Technasium word je als leerling uitgedaagd om zaken te onderzoeken of te ontwerpen. In het eindexamenjaar ga je aan de slag met een meesterproef. Heb jij hierbij nog hulp nodig van een expert? Lees bericht.
image CURSUS BÈTABEROEPEN IN DE KLAS VANAF OKTOBER (WINDESHEIM)
A
fgelopen jaar is de STEM Teacher Academy van start gegaan. In het kader hiervan heeft de Hogeschool Windesheim de cursus ‘Bètaberoepen in de klas’ ontwikkeld. Lees bericht.
image 3 OKTOBER: SAXION TECHNOLOGY DAY (ENSCHEDE)
In het kader van het Weekend van de Wetenschap organiseert Saxion op 3 oktober de Saxion Technologyday. Tussen 12.00 -17.00 uur kan iedereen, jong en oud, bij Saxion ontdekken hoe technologische toepassingen onze wereld blijven innoveren en verbeteren. Lees bericht.
image 10 OKTOBER: DIGIVITA CODE EVENT (WINDESHEIM)
In 2013 is VHTO gestart met het project DigiVita om het aandeel van meisjes in de ICT te vergroten. Met DigiVita wil VHTO in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs de instroom van meisjes en vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies in Nederland vergroten. Lees bericht.
image NASCHOLING STATISTIEK - INSCHRIJVEN VOOR 15 OKTOBER (UT)
In deze nascholingscursus worden docenten bovenbouw havo/vwo vertrouwd gemaakt met het nieuwe Statistiek-examenprogramma per 2015 op dit schooltype. Lees bericht.
 AGENDA LANDELIJK
image NATIONALE LICHTMETING
In het najaar van 2015 wordt in het kader van het Internationale Jaar van het Licht 2015 (IYL2015) een Nationale Lichtmeting uitgevoerd door scholieren in heel Nederland. Het bijbehorende lesmateriaal is reeds beschikbaar. Docenten kunnen zich vanaf eind augustus inschrijven. Lees bericht.
image 1 OKTOBER: CONFERENTIE TOEKOMST BETATALENT
Laat u op 1 oktober 2015, in de beurs van Berlage in Amsterdam, inspireren door prikkelende sprekers, succesvolle voorbeelden en ervaringen van scholen en bedrijven die werken aan de toekomst van het bèta technisch voortgezet onderwijs, neem deel aan de conferentie: 'Samen werken aan toekomst voor bètatalent!' van het Platform Bèta Techniek. Lees bericht.
ACTUEEL  
 image MANON SCHRIJNEMAEKERS STELT ZICH VOOR
Met ingang van dit schooljaar neem ik de werkzaamheden van Huub Schoot over, als coördinator Bèta Steunpunt Oost bij Windesheim. Ik ben werkzaam als instroom coördinator Techniek bij Hogeschool Windesheim. Lees meer. 
 image TA HONOURS TRAJECT EN DOT ACEDEMISCHE VORMING
Het pre-university college Twente Academy van de Universiteit Twente kent al een aantal jaren een doorlopende lijn van masterclasses voor gemotiveerde leerlingen. Deze lijn wordt in het schooljaar 2016-2017 uitgebreid met het Twente Academy Honourstraject, een pre-university programma voor gemotiveerde talenten uit klas 5 en 6 van het vwo. Lees bericht.
image NLT: NIEUWE VERSIE LAB ON A CHIP
In augustus is een nieuwe versie van de vwo module Lab on a chip voor het vak NLT verschenen. Lees bericht.
image TERUGBLIK: TERUGKOMDAG BOUW JE EIGEN 3D PRINTER
Op 24 juni heeft Windesheim weer een terugkomdag georganiseerd van bouw je eigen 3D printer. Er is een geanimeerd gesprek gevoerd tijdens de bijeenkomst, waarin ervaringen zijn gedeeld en tips en verbeterpunten zijn besproken. Lees bericht.
VOORAANKONDIGINGEN  
image SCRUM@SCHOOL
In een groep gaan docenten aan de slag om Scrum@school toe te passen in het onderwijs. Scrum@school is een raamwerk voor een cocreatief proces en begeleiding van leerlingen, gebasseerd op Scrum. Dit is een methode die wordt gebruikt in de IT om complexe problemen op te lossen in kleine multidisciplinaire teams. Lees bericht.
image 27 JANUARI: TWENTS MEESTERSCHAP - PASSIE IN HET ONDERWIJS
Inspirerend onderwijs begint met passie. Met elkaar werken aan passie en inspiratie is belangrijk voor het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Hoe inspireer je leerlingen? En hoe breng je de passie die je hebt als docent over? Lees bericht.
image NASCHOLING ANALYTISCHE MEETKUNDE VANAF FEBRUARI 2016 (UT)
De lerarenopleidingen wiskunde bij de drie technische universiteiten verzorgen in het schooljaar 2015-2016, net als in de afgelopen jaren, een nascholingscursus Analytische Meetkunde. Lees bericht.

Nieuwsbrief Bèta Steunpunt Oost is een gezamenlijke uitgave van Hogescholen Saxion en Windesheim en Universiteit Twente. Aanmelden of afmelden kan door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@beta-oost.nl.

                              Nieuwsbrief banner onder