Aanmelden
Mijn Beta Oost
Biologie

Biologie

Openbare website voor het vak biologie.

Agenda

20 oktober
Connecting the DOTs - Symposium

Docent Ontwikkel Teams (DOTs) zijn een vorm van professionele leergemeenschappen waarbij teams van...

Speel het spel over mensverbetering en vorm je eigen mening

Laatst bijgewerkt 1359 dagen geleden door Bèta Steunpunt Oost

Een bril of lenzen vinden we heel normaal. Met een beugel laat je je gebit rechtzetten. Het is niet nieuw dat mensen naar verbetering van zichzelf streven. Nieuw is dat er steeds meer mogelijk is. Met pillen kun je je concentratie verbeteren zodat toetsen beter worden gemaakt, of kun je een nacht slaap overslaan. Ook is het – nu of in de toekomst – mogelijk om met een breinstimulator permanent gelukkig te zijn en kun je het geslacht van je kinderen bepalen. Wetenschappers zeggen dat het niet langer alleen ‘science fiction’ is dat mensen zich zelf sterker, sneller, slimmer en wellicht meer creatief of langer levend maken. Er komen steeds meer mogelijkheden om onszelf met hulp van technologie te verbeteren. Dat roept allerlei vragen op. Is de technologie veilig? Hoe ver mag je gaan om jezelf als mens te verbeteren? Mag alles wat kan?

                                                                image

Het spel Mensverbetering speel je met 6 tot 8 personen en duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens het spel kom je erachter wat mensverbetering is, hoe je zelf over mensverbetering denkt en hoe anderen dit zien. Het is niet nodig dat je van te voren al wat over het onderwerp weet.  

Tijdens het spel formuleer je thema’s waarin je in je eigen woorden vertelt wat je denkt. Daarna stem je elk over 8 toepassingen van mensverbetering en vul je als groep een feedbackformulier in. We vragen of de spelleiders deze informatie verzamelen en gratis opsturen naar het antwoordnummer van de Universiteit Twente (zie de handleiding voor het adres). De gegevens die we zo verzamelen willen we analyseren om erachter te komen wat mensen zelf vinden van mensverbetering. Daarmee doe je ook mee aan sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Hieronder vind je alle bestanden die je nodig hebt om het spel te spelen:

Informatie over het spel mensverbetering

Instructieboekje Mensverbetering

Verhaalkaarten Mensverbetering

Themakaarten

Informatiekaarten Mensverbetering

Stemformulier

Discussiekaarten Mensverbetering

Feedbackformulier

 

Dit spel Mensverbetering is ontworpen voor een Europees DEMOCS project en is vertaald in meerdere talen zoals het Nederlands. Zie ook www.edinethics.co.uk voor informatie over de Engelse versie.

Je kunt meer informatie over mensverbetering krijgen op verschillende plaatsen:

Voor meer informatie kun je ook terecht bij:

Anne Dijkstra, universitair docent aan de Universiteit Twente,  a.m.dijkstra@utwente.nl