Belangrijke opmerkingen over de proeven in de leerlingenhandleiding

Laatst bijgewerkt door Jan Jaap Wietsma

Enkele correcties voor de leerlingenhandleiding Lab on a chip VWO, versie 1.0:

Blz 72: niet duidelijk is dat er tubing zonder connectors moet worden gebruikt voor de afvoerkanalen

Blz 81 onderaan: twee uitgangen --> één uitgang

Blz 95 onderaan: alle afvoerslangen --> de afvoerslang

Opmerkingen bij proeven met olie:

De proeven werken goed met hexanon, maar deze olie is schadelijk bij contact met de huid. Vandaar dat gekozen is om voor scholen andere olie te gebruiken.  

In de leerlinghandleiding is beschreven dat de experimenten gedaan kunnen worden met lampenolie. Maar in de praktijk blijkt dat niet alle lampenolie (paraffine-olie) mooie druppels geeft. Aangeraden wordt om in plaats daarvan gebruik te maken van ZONNEBLOEMOLIE uit de supermarkt. Dit werkt in de meeste gevallen prima.

Er zijn experimenten gedaan met het gebruik van gelijke spuitjes. Dit werkt goed. 

Aanpassing in het voorschrift: gebruik voor zowel OLIE als WATER een 10 mL spuit. Op deze manier is het beter mogelijk een gelijke druk te krijgen, zodat er een stabiele druppelstroom ontstaat.

Kleurstoffen:

In de handleiding wordt aangeraden om als kleurstof vulpeninkt te gebruiken. Het is wel van belang dat deze voldoende verdund wordt (1:10), omdat er anders vaste deeltjes kunnen neerslaan in de chips. Ook bepaalde combinaties van kleuren inkt kunnen op het grensvlak versneld neerslag laten ontstaan bij onvoldoende verdunning. Voedselkleurstoffen, mits vers en gefiltreerd met een millipore filter, zijn ook prima te gebruiken. Voordeel is dat ze weinig vlekken geven. 

Reinigen:

Reinigen van de chips na gebruik met kleurstof: spuit de chips en tubing eerst door met demiwater en daarna met ethanol. Let er op dat in de chips, maar vooral in de tubing, geen neerslagen van kleurstof aanwezig zijn. Herhaal zo nodig de spoelstappen tot alles brandschoon is.

Reinigen van de chips die met olie gebruikt zijn kan het best gebeuren met demiwater met 5% TWEEN. Deze zeep is in een 10 ml buis in de koffer mee geleverd.