Voor leerlingen in Havo 5 en VWO 6 is het profielwerkstuk altijd een belangrijk onderdeel van hun laatste jaar. Voor technasialeerlingen heeft het profielwerkstuk een bijzondere vorm; de Meesterproef.
Hiervoor werken zij in opdracht van bedrijven aan concrete vraagstukken, meestal in teams van drie of vier leerlingen. Een duidelijke projectmatige aanpak en gedegen planning zijn hierbij essentieel, en ook op verslaglegging en voortgangsgesprekken ligt veel nadruk. Uiteindelijk moeten de leerlingen door middel van hun eigen inzet, motivatie en een flinke dosis creativiteit de opdracht tot een goed resultaat brengen.
De rol van de hogeschool
Vanuit Saxion mochten we dit jaar een twintigtal teams van vier verschillende technasia begeleiden bij opdrachten van onder andere de gemeente Almelo, SES, Thales, VDL en Witteveen & Bos. Deze HBO-begeleiding draagt bij aan een drietal PWS-succesfactoren:
Win-win
Een mooie uitdaging voor onze docenten, die de leerlingen door hun persoonlijke begeleiding en tijdens de werkzaamheden in onze praktijkruimten alvast kennis lieten maken met ‘de wereld van de hogeschool’. Uiteindelijk draagt dit een belangrijk steentje bij aan het behalen van onze doelstelling om leerlingen zoveel mogelijk te helpen bij het maken van een goed doordachte en passende studiekeuze. Bij een aantal opdrachten zijn studenten ingezet, die naast de vakinhoudelijke ondersteuning ook hun eigen kant van de opleiding konden belichten.
Meesterproef feiten op een rij |
Betrokken HBO-opleidingen:
Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek,
Bouwkunde, Civiele techniek, Elektrotechniek,
Gezondheid & technologie, Industrieel Product Ontwerpen,
Informatica, Mechatronica, Nanotechnology,
Urban Studies, Werktuigbouwkunde.