Nieuwsbrief juni 2015

Laatst bijgewerkt door Bèta Steunpunt Oost

bannerNIEUWSBRIEF JUNI 2015

Graag presenteren we u de nieuwsbrief van Bèta Steunpunt Oost.

Klik hier om de nieuwsbrief in pdf te downloaden.

De eindexamens zijn achter de rug, de zomervakantie nadert met rasse schreden. De afgelopen weken hebben heel veel activiteiten plaats gevonden, deze week volgen nog studiedagen natuurkunde (quantumkoffer) en wiskunde en een informatiebijeenkomst Begeleiding Startende Leraren, daarna een interessante SCRUM bijeenkomst, een STEM webcast en een student expositie, en in september een print congres in Zwolle.

Ook nu nog genoeg te doen, en uiteraard weer in het nieuwe schooljaar.

We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsbrief en alvast een hele fijn zomer,

Namens de coordinatoren van Beta Steunpunt Oost,

Ingrid Breymann

ACTUEEL
image

NIEUWE TRANCH "BEGELEIDING STARTENDE LERAREN"
Ondertussen zijn veel scholen gestart met het project Begeleiding Startende Leraren. Nieuwe scholen kunnen begin volgend schooljaar weer instappen en zich voor 1 juli aanmelden. Lees bericht.

 image

DOT'S EN PLG'S 2015-2016
Een docentontwikkelteam bestaat uit docenten van hetzelfde of aan elkaar verwante vakken, die gezamenlijk werken aan de vernieuwing of verbetering van hun onderwijs. DOT’s worden begeleid door een medewerker van de Universiteit Twente. Lees bericht.

 image

BEDRIJVEN DOT WISKUNDE EN MAATSCHAPPIJ, START SEPTEMBER 2015!
Begin 2014 verscheen het visiedocument "Formulas for Insight and Innovation, Mathematical Sciences in the Netherlands 2025". Het rapport presenteert de visie en de ambitie van de Nederlandse wiskunde op de middellange termijn. Lees bericht.

image

AAN DE SLAG MET LEGO IN DE SAXION LEGO EDUCATION INNOVATION STUDIO
Vanaf 2 september 2015 opent de LEGO Education Innovation Studio haar deuren in de Stadscampus van Saxion. Saxion heeft als speerpunt Living Technology en wil graag een bijdrage leveren aan de behoefte aan hoger geschoold technisch personeel. Lees bericht.

image

TALENTMAXIMALISATIE TWENTE
Scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Twente en Noord-Achterhoek en de vervolgopleidingen (UT, Saxion en Artez) werken samen met als doel talentvolle havo en vwo- leerlingen meer uitdaging te bieden en meer  leerlingen te motiveren voor de hogere onderwijsinstellingen. Lees bericht.

image

WISKUNDE D ONLINE
Vanaf volgend schooljaar gaat Universiteit Twente samen met het vaksteunpunt Wiskunde meedoen aan een landelijk project om alle leerlingen de mogelijkheid te geven Wiskunde D te volgen, ook al wordt het vak niet op hun school aangeboden. Lees bericht.

AGENDA
image

18 JUNI: INFORMATIEBIJEENKOMST "BEGELEIDING STARTENDE LERAREN"
Voor geïnteresseerde scholen vindt op 18 juni van 14:00 – 16:00 h op de Universiteit Twente een informatiebijeenkomst plaats waar we het project gaan toelichten (zie artikel boven). Lees bericht.

image

22 JUNI: SCRUM@SCHOOL
De afgelopen maanden zijn door Jan van Rossum twee eduScrum cursussen verzorgd op de UT. De deelnemende docenten hebben in hun eigen klas ervaringen opgedaan met eduscrum en delen ervaringen graag op op maandag 22 juni, vanaf 15.00 uur in zaal Waaier 3 op de Universiteit Twente. Lees bericht.

 image

25 JUNI: WEBCAST STEM TEACHER ACADEMY
Op 25 juni 2015 organiseert de STEM Teacher Academy in samenwerking met IBM een interactieve webcast voor docenten over de ‘zelfdenkende’ computer Watson. Lees bericht.

image

2 JULI: HAVE FUN & PLAY, CREATIVE TECHNOLOGY END EXHIBITION
1e jaar studenten van creative technology laten installaties zien die zij hebben ontwikkeld in het kader van dit vak van hun studie "creative technology". Lees bericht. 

image

10 SEPTEMBER: 3D PRINt EU CONGRES
Is 3D printen een hype of juist de toekomst? En wat kan de toepassing van 3D printen betekenen voor de medische wereld en voor het onderwijs? Op 10 september informeren wij u over de nieuwste technologieën en ontwikkelingen op het gebied van 3D printen. Lees bericht.

 TERUGBLIK 
image

JAARLIJKSE PROFIELWERKSTUKKENWEDSTRIJD
Afgelopen april heeft Twente Academy weer haar jaarlijkse Profielwerkstukkenwedstrijd gehouden. De leerlingen van de 10 beste werkstukken werden uitgenodigd op de finaledag, waar zij hun werkstuk konden presenteren. Lees bericht.

image

GEBRUIK VAN 'BRAIN SCIENCE' IN HET ONDERWIJS
Sandra van Aalderen, onderzoekster aan de Universiteit Twente, heeft een TED talk gegeven op de TED onderwijsdag in Amsterdam eerder dit jaar met als thema “Teachers shape the brein of children”. Ook is zij een van de auteurs van het boek "Kijken in het brein". Lees bericht.

image

INQUIRY BASED WHOLE CLASS TEACHING WITH COMPUTER SIMULATIONS IN PHYSICS
Computersimulaties zijn heel geschikt voor het ondersteunen van onderzoekend leren. Maar lukt dat ook wel in de klassikale context? En hoe ervaren de leerlingen en de docent dat dan? Lees bericht.

Nieuwsbrief Bèta Steunpunt Oost is een gezamenlijke uitgave van Hogescholen Saxion en Windesheim en Universiteit Twente. Aanmelden of afmelden kan door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@beta-oost.nl.

                              Nieuwsbrief banner onder