TA honours traject en DOT academische vorming

Laatst bijgewerkt door Bèta Steunpunt Oost

Het pre-university college Twente Academy van de Universiteit Twente kent al een aantal jaren een doorlopende lijn van masterclasses voor gemotiveerde leerlingen. Die lijn begint bij de multidisciplinaire masterclasses voor 2 vwo, de profiel gerelateerde masterclasses in 3-4 vwo en masterclasses die een duidelijke link hebben met onderzoek dat op de Universiteit Twente wordt uitgevoerd. Deze lijn wordt in het schooljaar 2016-2017 uitgebreid met het Twente Academy Honourstraject, een pre-university programma voor gemotiveerde talenten uit klas 5 en 6 van het vwo.

imageDit honourstraject is een onderwijsprogramma dat naadloos ingeschoven kan worden in de laatste twee jaren van het vwo en bestaat uit twee inhoudelijke masterclasses die een leerling zelf kan kiezen gecombineerd met twee blokken algemene academische vaardigheden. Het programma sluit waar mogelijk aan op het examenprogramma van het vwo. Talentvolle leerlingen van diverse scholen volgen een deel van hun vwo curriculum op de Universiteit Twente. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het programma is dat de inhoudelijke masterclasses afgesloten kunnen worden met een schoolexamen. Het programma komt dus niet bovenop het vwo curriculum, maar is er mee verweven.

In de blokken algemene academische vaardigheden staan wetenschapfilosofie, methodenleer en academic writing centraal. De blokken zijn erop gericht de onderzoeksvaardigheden van leerlingen naar een hoger niveau te brengen die tot uiting kunnen komen in een profielwerkstuk van excellente kwaliteit. De tweede inhoudelijke masterclass staat dan ook in het teken van het profielwerkstuk.

Op 31 augustus is een compact docentontwikkelteam van start gegaan onder begeleiding van Wil Gradussen en Jan Volbers. Het docentontwikkelteam is samengesteld uit vwo-docenten, onderzoekers uit het netwerk van de jonge academie van de KNAW die werkzaam zijn op de Universiteit Twente en studenten die betrokken zijn bij de masterclasses.

Materiaal dat ontwikkeld wordt in deze DOT zal getest worden bij diverse scholen. Wij staan open voor scholen die betrokken willen worden bij deze volgende stap in de ontwikkeling van het pre-university college.

Interesse? Neemt u contact op met Jan Volbers.

 

Terug naar de nieuwsbrief augustus 2015