NLT-module 'Leven met Robots' voor havo gecertificeerd

Laatst bijgewerkt door Ingrid Breymann

NLT-module 'Leven met Robots' voor havo door de Vereniging NLT gecertificeerd


Op 24 mei 2016 heeft het bestuur van de Vereniging NLT de module Leven met Robots gecertificeerd. Het is de eerste module over het onderwerp robotica bij NLT voor de havo.

image

De module gebruikt de materialen van Lego om het bouwen en programmeren van een robot onder de knie te krijgen. Leerlingen ontwerpen een eigen robot die een tevoren vastgestelde taak moet uitvoeren. De veelgebruikte NXT én de nieuwe EV3 zijn bruikbaar om bij deze module in te zetten.

Waar andere modules over robotica zich helemaal richten op de technologie gaat deze module een stap verder. Een robot is een machine, maar wel één die bedoeld is om gevaarlijke, saaie of zware klussen voor mensen uit te voeren. Het gebruik van robots bij operaties, voor zorgtaken, als gevechtsdrones of in fabrieken heeft grote gevolgen voor de maatschappij. Vandaar dat in de module ook sociale en ethische vragen aan de orde komen.

Bij de ontwikkeling van de module heeft Johan Korten, tijdens die periode verbonden aan de opleiding Informatica van Christelijke Hogeschool Windesheim, samengewerkt met een netwerk van vo-scholen. Bèta Steunpunt Oost maakt de module geschikt voor publicatie. Het materiaal zal in het nieuwe schooljaar te gebruiken zijn.

Meer informatie via http://www.beta-oost.nl/groups/profile/431856/nlt-module-leven-met-robots-voor-havo en www.betavak-nlt.nl. Daar worden ook de materialen beschikbaar gesteld aan scholen die lid zijn van de Vereniging NLT.

Terug naar de nieuwsbrief juni 2016